Intrebari utile la alegerea contabilului

Orice afacere organizata are nevoie de un contabil pentru raportarile obligatorii prin lege si nu numai. Contabilul tau te poate salva de la plati nejuste catre stat si alti parteneri si iti poate fi de un real folos in gestionarea afacerii si in procesul de producere a profitului. Nu in ultimul rand, un bun contabil trebuie sa iti semnaleze chestiuni legate de afacere, pe care ai putea fi tenta sa le omiti. 
Dar nu toti contabilii sunt la fel. Desi conditiile de pregatire pentru membrii organismelor profesionale sunt aceleasi pentru toti acestia, experienta si modul de abordare a problemelor clientilor este diferita. Deci, in procesul alegerii tale organizeaza intalniri cu cat mai multi contabili. 
In definitiv, ceea ce ne dorim toti este un contabil care sa ne ajute, sa ne protejeze afacerea si sa fie un consilier apropiat de incredere. Este vital ca acesta sa inteleaga care sunt obiectivele tale pe termen scurt, mediu si lung, deci, in dialogul cu acesta nu ezita sa iti expui ideile pe care le ai. 


Iata cateva intrebari care ar trebui sa nu fie omise atunci cand prospectam piata in scopul alegerii unui contabil. 


Sunteti un membru al unui organism profesional de contabilitate?
Este important de stiut ca, in Romania, numai membrii organismelor profesionale recunoscute de lege 9CECCAR si CAFR) pot sa semneze bilanturi si raportari contabile. Mai mult, membrii acestor organisme profesionale sunt obligati la realizarea de pregatire profesionala continua anuala si respecta un code tic profesional. Aceste calitati ii recomanda pentru a deveni potentiali consultanti de incredere ai afacerii tale.


De cat timp practicati contabilitatea?
Nu iti doresti un incepator care sa grija de afacerea ta. Desi, operativ, munca de contabilitatea ar putea fi realizata si de juniori, este important ca cineva cu experienta sa se fie interlocutorul tau si sa analizeze ceea ce se intampla in afacerea ta. De unde si urmatoarea intrebare:


Dumneata vei fi cel ce te vei ocupa de contabilitatea afacerii mele?
Exista sanse ca cel cu care te intalnesti pentru a discuta o eventuala oferta de contabilitatea sa fie un senior sau un decident al firmei de contabilitate. In acest caz, este important sa stii daca el sau altcineva se va ocupa de tine. 


Cati asociati si angajati are firma d-voastra?
In cazul in care oferta vine de la o firma de contabilitate, este important sa stii ca aceasta are resurse suficiente pentru a furniza un serviciu de calitate de care ai nevoie. Nu este nimic in neregula cu contabili de tip freelancer sau persoane individuale de tip PFA, dar, in acest caz este important sa afli daca acesta este sufocat de prea multi clienti sau nu si daca se va ocupa cu atentia cuvenita de tine.  


Care este portofoliul de clienti pe care il aveti?
Un esantion de clienti cu care lucreaza clientul tau te poate lamuri in legatura cu structura de clientela pe care o are si, eventual, daca are potentialul pe care il astepti de la serviciile sale. 


Ce experienta va recomanda?
Cu cat contabilul are mai o experienta mai vasta, in diverse afaceri sau, alternativ, are o expertiza specifica intr-un domeniu de interes pentru afacerea ta, serviciul sau devine mai valoros. 


Exista vreo arie de specializare care va recomanda?
Este posibil ca potentialul contabil sa fie foarte priceput intr-un anumit domeniu (fiscal, contabil, management, etc.) ceea ce il face valoros pentru obiectivele pe care ti le propui. 


Pot lua legatura cu d-voastra usor?
In general contabilul trebuie sa se faca disponibil atunci cand ai nevoie, deoarece deciziile pe care le iei depind de cele mai multe ori de datele sau interpretarea financiar-contabila pe care acesta ar trebui sa ti le furnizeze. In discutie, probabil ca raspunsul va fi unul afirmativ, dar investigheaza modul de comunicare pe care ti-l propune si, mai ales, daca in cazul chestiunilor urgente, nu cumva are tarife diferentiate.


Cum va formati pretul serviciului?
In general contabilii sunt centrati pe timpul pe care il folosesc pentru furnizarea serviciului. Serviciul contabil include partea de inregistrari contabile si raportari obligatorii si o parte de consultanta mai complexa, care de altfel este cea mai de folos pentru afacerea ta. Este important sa intelegi modul de stabilire a pretului (la ora, pe inregistrare contabila sau pret fix pe serviciu) pentru a evita surprize neplacute de facturi cu valori neanuntate. 
Stabileste reguli de aprobare reciproca a tarifelor in diverse situatii, ca ,de pilda, in situatii de consultanta fiscala speciala (estimare de ore sau stabilire de pret in avans si nu dupa realizarea serviciului), asistenta la control fiscal, raportari complexe, contabilitate de costuri, etc. Un pret fix care sa acopere o gama mai larga de servicii poate fi mai util decat o variabilitate impredictibila a tarifelor. 
Afla in ce conditii de modificare a indicatorilor afacerii tale este posibil ca serviciul contabil sa fie renegociat si pe ce baze. Iti doresti ca afacerea sa creasca, dar acest lucru are consecinte si asupra serviciului furnizat de contabil. Efortul acestuia trebuie sa fie recunoscut in contrapartida cu valoarea pe care serviciul sau o aduce afacerii tale. 


In cazul unei afaceri la inceput (start-up) ma puteti asista?
Este important sa evaluezi daca consultantul potential iti poate oferi si serviciul deschiderii unei noi societati, daca este nevoie. De fapt, este important sa vezi ca acesta poate aduna resursele necesare unei asemenea operatiuni (exista posibilitatea ca aceasta sa presupuna participarea de avocati sau notari, care, de regula sunt externalizati). 
Experienta in realizarea de bugete este de asemenea importanta in cadrul planificarii unei noi afaceri sau chiar pentru o afacere matura, in scopul controlului acesteia. 


Cum puteti veni in intampinarea nevoilor mele?
Perechea de ochi ai contabilului din afara afacerii iti poate da perspective la care nici nu te-ai fi gandit si care sunt utile pentru profitul societatii. Poti solicita cateva exemple la care contabilul a participat si a furnizat o astfel de perspectiva.